Screening-ul mamar

Screening-ul mamar și importanța lui în depistarea cancerului de sân

Aproximativ 570.000 de femei își pierd viața anual în urma unui cancer de sân, boala care afectează aproximativ 1.5 milioane de femei diagnosticate în fiecare an, practic 1 din 8 femei poate dezvolta această boală, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din America. Screening-ul mamar vine în ajutorul femeilor din toată lumea, pentru a evita acest rezultat dramatic, pentru a descoperi prompt și a trata, a transforma un diagnostic din fatal în curabil.

Screening-ul înseamnă testarea “în masă” a unei populații pentru depistarea unei boli.
Screening-ul mamar se realizează pentru depistarea cancerului de sân în forme incipiente, fapt care poate conduce la o vindecare completă sau cresc șansele de a obține un răspuns cât mai bun la tratament.

Deși suntem în anul 2020 și tehnologia a avansat atât de mult pe toate planurile, în toate domeniile, accesul la informație este facil, la îndemâna oricui, din păcate femeile nu au acest obicei de a vedea ecografia mamară sau mamografia ca o etapă normală, parte a controlului anual, ca o investigație în plus alături de toate celelalte analize de sânge anuale și nu conștientizează importanța screening-ului mamar periodic, amânând sau considerând că nu sunt semne care să le îndemne către cabinetul medical.

Cancerul de sân se dezvoltă printr-un proces multistep, iar patogeneza acestei boli nu a fost încă descoperită. Factorii de risc pot să fie numeroși, precum stilul de viață nesănătos, factorul genetic – istoricul familial, terapiile de substituție –  administrate fără consultul mamar prealabil, estrogenul, îmbătrânirea, radiațiile, obezitatea, alcoolul.

În țările dezvoltate, cu un sistem de sănătate bine pus la punct și o educație pentru prevenție, deși rata incidenței cancerului la sân crește de la an la an, rata mortalității scade deoarece screening-ul mamar ajută în depistarea precoce a bolii și tratarea bolii prin terapii medicale avansate.

Sunt multe paciente care știu să își facă autoexaminare și, în acest caz, dacă se găsește o problema, trag semnalul de alarmă către medic. Sunt și femei care nu știu să facă asta, nu se pricep sau le este teamă de ce pot descoperi. În ambele cazuri este recomandat să facă o ecografie mamară de control, anual, pentru a depista orice problemă la timp, chiar și atunci când leziunile existente sunt extrem de mici, nu dor și nu se simt la palpare.
Ecografia mamară este o procedura non-invazivă, care nu doare absolut deloc și neiradiantă, putând fi facută la orice vârstă (25-40 de ani), anual pentru control sau la orice semn care îngrijorează medicul sau pacienta. Ecografia este recomandată femeilor cu implant mamar, dar și femeilor însărcinate sau care alăptează.

Mamografia reprezintă un tip de radiografie a sânului, procedură importantă de screening recomandată peste vârsta de 40 de ani, mai devreme doar în situații excepționale, ca examen imagistic complementar, când medicul constată probleme la ecografia mamară sau se doresc imagini aprofundate, mai clare, dintr-o zonă mai puțin evidentă ecografic.
În cazul unei mamografii cu substanță de contrast, se tranșează diagnosticul, între benign și malign, în tesutul “prost” (bolnav) substanța de contrast rămâne mai mult decât în cel bun. Prin mamografie se pot descoperi și leziuni care nu au exprimare ecografică, cum ar fi microcalcificările. Deși pentru unele femei mamografia este dureroasă, aparatura modernă nu mai este atât de compresivă, pacienta putând chiar să stabilească nivelul de compresie suportat.

Indiferent de metoda de screening aleasă, în funcție de vârstă și de recomandările primite de la medic, femeile trebuie să păstreze acest obicei al controlului anual al sânului, alături de toate celelalte controale periodice, prioritizându-si sănătatea si micșorând considerabil gradul de risc.