Endometrioza. Cat de ampla e problema?
Luna martie, luna constientizarii endometriozei
Endometrioza afecteaza 10% din femeile tinere, conducand in 30-50% din cazuri la infertilitate si durere pelviana cronica.
Privind din perspectiva medicala, endometrioza inseamna prezenta de “insule” endometriale in afara uterului. Acest lucru duce la inflamatie cronica ritmata de menstruatie si de aici durere cronica si infertilitate.
Din perspectiva femeilor, endometrioza este o suferinta lunara periodica sau permanenta in jurul careia s-au adunat o serie de scenarii ”tabu”, diagnostice intarziate, tratamente incomplete; aceasta suferinta imbraca o multitudine de simptome sacaitoare, frustrante si cateodata permanente. Uneori aceasta boala “incapatanata” afecteaza intreaga stare de bine a femeilor, care incep sa traiasca cu frica de durere, afectand astfel calitatea vietii de zi cu zi.
Diagnosticul intirzie si datorita faptului ca unele femei considera aceste dureri menstruale ca “normale”, durerea fiind acceptata ca o parte din “a fi femeie”, chiar daca zilele menstruale foarte dureroase le scot din uz. Ele se considera “mai putin norocoase” decit celelalte femei si depasesc durerea lunara, considerind-o “un mod de viata”. Din punct de vedere medical, intarzierea diagnosticului apare din 2 motive:
- pacientele se prezinta tarziu la medic, neconsiderand durerea menstruala o problema reala;
- diagnosticul este unul anatomopatologic si necesita laparoscopie, adica o procedura invaziva.
Care sunt semnalele care trebuie sa ne atraga atentia si sa mergem la doctor?
- durerea abdominala
- balonarea, meteorismul abdominal
- ciclul menstrual neregulat/foarte abundent
- greata, varsaturi in perioada menstruala
- durere de spate sau in timpul defecatiei
- mictiuni anevoioase, cu durere sau cu cantitati mici de urina
- durere in timpul contactului sexual
Durerile pot apare si la fetite, imediat dupa aparitia menstrelor, unde intarzierea diagnosticului apare prin lipsa de comunicare cu mamele, micutele traind cu impresia ca “asa trebuie sa fie”.
Cum putem sa diagnosticam endometrioza?
Cel mai simplu, prin metode neinvazive:
- analize de sange – markeri serici
- ecografia pelviana, la adolescente, poate stabili un diagnostic precoce;
- ecografia transvaginala cu transductor cu frecventa inalta, reprezinta “gold standard” pentru diagnosticul endometriozei; acest tip de ecografie poate diagnostica atat endometrioza ovariana cat si focarele din vecinatate, adica cele rectale, ansele intestinului gros si vezicale; pentru acuratetea diagnosticului, se poate combina ecografia transvaginala cu cea pelviana transabdominala
Tehnicile diagnostice invazive sunt rezervate cazurilor avansate de boala sau cand examinarile neinvazive sunt neconcludente sau pun un diagnostic partial (examinare RMN cu insuflare transrectala, biopsia aspiratului endometrial, hidrolaparoscopie transvaginala, laparoscopie exploratorie). Aceste investigatii complexe stabilesc gradul de extindere al bolii in vederea pregatirii strategiei operatorii viitoare.
Mesaj de luat acasa:
Durerea pelviana menstruala este un simptom frecvent intalnit. In cazul in care tratamentul antiinflamator nu rezolva problema, mergeti la doctor. Durerea pelviana rezistenta la tratament trebuie sa va dea de gandit si sa cereti ajutor specializat. Intarzierea diagnosticului conduce la depistarea bolii in stadii mai avansate, care compromit fertilitatea si necesita obligatoriu operatie.
Fiti vigilente si nu fugiti de voi, cereti ajutor la timp si veti fi bine!