Despre HPV

Despre HPV

HPV sau Human Papilloma Virus este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere sexuală sau direct, piele pe piele, și poate fi unul dintre factorii de risc în declanșarea cancerului de col uterin. 99% din cazurile de cancer de col uterin au fost provocate de infecția cu HPV, dar acest virus este responsabil si cu alte tipuri de cancer, ale organelor sexuale si reproductive masculine si feminine.

Factorii de risc pentru HPV sunt numeroși, de la numărul de parteneri sexuali, la vâsta, la debutul vieții sexuale timpuriu, imunitate slabă, leziuni ale pielii. Cel putin 50% dintre adulții activi sexual au avut o infecție cu HPV pe durata vieții, însă cu o tulpină care nu prezintă risc în apariția cancerului genital.

Infecția cu HPV nu declanșează semne sau simptome obligatorii. Daca sistemul imunitar nu învinge infecția și tulpina HPV este una din categoria considerată de risc, în funcție de tulpină, pot apărea veruci, negi sau alte forme de leziuni ale pielii sau mucoasei genitale.

Peste 3000 de cazuri noi de cancer de col uterin  sunt diagnosticate anual si 70% dintre aceastea sunt soldate cu secesul, boala fiind descoperită în stadiu prea avansat.

Virusul HPV este asimptomatic și poate evolua în tăcere, așadar testul Babeș-Papanicolau și controlul ginecologic trebuie să intre in rutina de sănătate și îngrijire a oricărei femei, fiind singurul mod de a se proteja de boli grave cauzate de acest virus.